Oro-Myofunctionele Therapie

Van zondag, 02 november 2014.

Vandaag was er een open dag bij de Lohman Kliniek in Doetinchem. Dit is een kliniek die gespecialiseerd is in mondzorg.

Aangezien er veel winst te behalen valt met een goede samenwerking tussen tandartsen, orthodontisten en/of mondhygiënisten en logopedisten hebben Ilona Odolphy en Katja Kuif deze open dag bezocht.

Wanneer er sprake is van afwijkend mondgedrag (mondademen, knarsen, duim- en/of vingerzuigen), afwijkend slikken en/of het gebruik van een speen kan logopedie uitkomst bieden.

Door afwijkend mondgedrag, afwijkend slikken en/of het gebruik van een speen kan het evenwicht tussen de spieren in en rond de mond verstoord zijn. De gevolgen hiervan zijn vaak terug te zien in het gebit: er is een open beet, smal gehemelte of de voortanden staan naar voren.

Door middel van een intensief behandelprogramma van 15 - 20 behandelingen kan het evenwicht tussen de spieren in en rond de mond hersteld worden. Dit wordt Oro-Myofunctionele Therapie, afgekort OMFT, genoemd.

Vaak worden deze afwijkingen bij een tandarts of orthodontist als eerste gezien. Zij kunnen de cliënt dan doorverwijzen naar een logopedist die gespecialiseerd is in OMFT.

Er zijn veel voordelen wanneer een cliënt deze behandeling volgt. De afwijkende mondgewoonten worden afgeleerd en een correcte slik wordt aangeleerd. De open beet verdwijnt en er kan desgewenst gestart worden met orthodontische behandeling.

Deze orthodontische behandeling heeft blijvend effect en er is geringe kans op een relaps (terugval).

Wanneer er geen aandacht besteedt wordt aan deze afwijkende mondgewoonten zal een orthodontische behandeling in het begin wel effect hebben, maar zodra de beugel eruit gehaald wordt, zal het gebit weer veranderen, omdat de oorzaak (de afwijkende mondgewoonten) niet aangepakt is.

Voor meer informatie kunt u ons mailen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

OF

bellen: 0314 - 391771

logo centrum voor logopedie Odolphy
Centrum voor Logopedie
Odolphy