Revalidatie na Corona

Geplaatst: dinsdag, 19 mei 2020.

Revalidatie na SARS-CoV-II (Corona)

Corona en stemklachten

Omdat het SARS-COV-2 (Corona) een luchtweginfectie is, is de kans aanwezig dat stemklachten optreden nadat je hier ziek van bent geweest. Helaas is er nog veel onbekend hierover. Wel zijn er een aantal scenario’s mogelijk als het gaat om stemklachten bij of na corona.

 • Schade aan de stembanden door de beademingstube (na opname IC).
 • Doordat corona een luchtweginfectie is en de stembanden zich in de luchtweg bevinden kunnen de stembanden ontstoken of geïrriteerd zijn.
 • Je hoest vaak lang en flink. Hierdoor kunnen de stembanden overbelast en geprikkeld zijn.
 • Er kan sprake zijn van algehele zwakte en weinig energie waardoor de stem zwakker klinkt.
 • Door benauwdheid kan de stem ook anders klinken.
 • Angst en spanning kunnen een negatieve invloed hebben op het stemgeluid.

Waar kunnen wij als logopedisten mee helpen?

 • Wij kunnen u uitleg geven over hoe de stem werkt.
 • Wij kunnen oefeningen geven en meedenken over het inzetten van het gezonde stemgebruik, afgestemd op uw specifieke situatie.
 • Wij kunnen oefeningen geven om vermoeidheid bij het spreken te verminderen / tegen te gaan.
 • Wanneer na een aantal behandelingen geen resultaat te merken is, zullen wij u adviseren naar de KNO-arts te gaan voor onderzoek.

Alvast wat tips

 • Zorg dat de omgeving stil is als u iets wilt zeggen, zodat u niet over het geluid heen hoeft te praten. Zet de radio en tv uit bijvoorbeeld.
 • Zorg dat u voldoende water drinkt zodat de slijmvliezen goed bevochtigd blijven.
 • Probeer zo min mogelijk te hoesten; probeer te slikken, een slokje water te nemen, door de neus ademen of te huffen (hoesten op h) wanneer u een kriebelhoest heeft.
 • Probeer te ontspannen door te neuriën.
 • Spreek niet te veel achter elkaar.

De logopedische zittingen zullen in de praktijk, of AVG-proof, via beeldbellen zijn.

Wanneer u verdere vragen heeft wat betreft het inzetten van logopedie bij ex-coronapatiënten, horen wij dit graag.

Met vriendelijke groeten,

Cindy, Fleur en Ilona

 

Coronamaatregelen verlengd

Geplaatst: woensdag, 29 april 2020.

Naar aanleiding van de persconferentie van vorige week dinsdag waarbij bekend werd gemaakt dat de basisscholen na de meivakantie weer deels geopend werden, is helaas gebleken dat onze praktijk nog niet open mag. We hadden gehoopt dat we met speciale maatregelen toch weer op de praktijklocatie aan de slag mochten. Dit is echter alleen mogelijk voor behandelingen met een medische noodzaak. Dat is dus in de meeste gevallen niet het geval en dat betekent dat de praktijk nog gesloten blijft en dat we doorgaan met de online-behandelingen. Dit blijft in ieder geval zo tot aan Hemelvaart. Wij hopen dan meer duidelijkheid te hebben of we dan wel mogen overgaan tot behandelingen die op de praktijklocatie mogen plaatsvinden.

Natuurlijk is de praktijk zowel telefonisch, mail bereikbaar voor vragen, opmerkingen. Ook kan u zich nog steeds bij ons aanmelden.

We hopen elkaar weer snel te treffen.

Ilona, Cindy en Fleur

Maatregelen COVID-19 verlengd

Geplaatst: woensdag, 01 april 2020.

De overheid heeft besloten om de maatregelen, die gelden voor het COVID-19 virus, te verlengen tot en met dinsdag 28 april. Dit wil zeggen dat ook de logopedische behandelingen tot dan via telelogopedie gaan. De praktijk zal langer gesloten zijn voor behandelingen face to face. 

Mocht u zich willen aanmelden bij ons, dan kan dit gewoon. Wij zijn via de mail en telefonisch bereikbaar. De voicemail zal een aantal keer per week afgeluisterd worden en wij zullen u dan zo snel als mogelijk terug bellen. Waar mogelijk zullen wij de behandeling starten middels telelogopedie.

Wanneer er nieuwe ontwikkelingen zijn omtrend de regelgeving, houden wij u d.m.v. een mail of een telefoontje én via de site op de hoogte. 

Blijf gezond!

Liefs,
Cindy, 
Ilona,
Fleur

logo centrum voor logopedie Odolphy
Centrum voor Logopedie
Odolphy